Diabetische voetbehandeling

De voeten van diabetespatiënten hebben extra zorg nodig. Om ernstige problemen te voorkomen is het verstandig om uw voeten regelmatig te laten controleren en behandelen door een medisch pedicure.

Wat is diabetes?

Diabetes Mellitus is een ingrijpende stofwisselingsziekte. Het lichaam maakt hierbij te weinig of zelfs helemaal geen insuline aan, met als resultaat dat het glucosegehalte in het bloed te hoog wordt. De suikerwaarden in het bloed wisselen sterk, waardoor veel gevraagd wordt van de aderen in het lichaam. Hierdoor kunnen verschillende problemen ontstaan;

 • De bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen (angiopathie). Hierdoor wordt de kans op infecties groter en zullen wondjes minder snel genezen.
 • Het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen (neuropathie). Dit verminderde gevoel komt door complicaties aan de zenuwbanen.
 • De stand van de voeten kan veranderen.
 • Verhoogde kans op wondvorming (ulceratie). Door de verminderde bloedsomloop en vermindering van het gevoel in de voeten en benen kunnen wondjes niet gevoeld worden.

Ook wanneer u als diabetespatiënt geen voetklachten heeft, is het raadzaam om een enkele keer per jaar naar een medische pedicure te gaan. Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen. Naast het behandelen van de klachten aan de voeten, kan ik u advies geven bij de keuze van uw schoenen. Daarnaast geef ik advies over de verzorging van uw voeten.

Vergoeding

Diabetische voetverzorging door de medisch pedicure is onderdeel van de basisverzekering wanneer er sprake is van een verhoogd risico (simms 1) of een hoog tot zeer hoog risico (simms 2 en 3) op het ontstaan van wonden.

Reumatische voetbehandeling

Net als diabetespatiënten, doen reumapatiënten er verstandig aan extra zorg te besteden aan hun voeten. De voeten van reumapatiënten zijn gevoeliger en vormen een verhoogd risico op problemen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat 80 tot 96% van de mensen met reumatische klachten ook voetklachten heeft.

Waarom extra zorg voor reumatische voeten?

 • De voeten zijn extra gevoelig voor gewrichtsontstekingen;
 • De voeten zijn extra gevoelig voor slijmbeursontstekingen;
 • Er treedt eerder ‘slijtage’ van de gewrichten op;
 • De stand van de voet en de tenen kan veranderen;
 • Het vetkussen onder de bal van de voet wordt dunner;
 • De nagels zullen sneller brokkelig worden;
 • Er kan eeltvorming onder de nagels en verkleuring van de nagels ontstaan.

Wat kunt u zelf doen?

 • Het is verstandig om dagelijks een aantal voetoefeningen te doen om uw gewrichten soepel te houden.
 • Maak regelmatig een afspraak bij uw medisch pedicure en laat u onderzoeken en adviseren.

Reumatische voetverzorging bij RA door de medisch pedicure is onderdeel van de basisverzekering.

Nagelreparatie

De nagelreparatie (nagelprothese) is een techniek waarbij de natuurlijke nagel gedeeltelijk of volledig door een kunstnagel wordt vervangen wanneer dat noodzakelijk is.

Deze nagelreparatietechniek kan worden vervaardigd door middel van gel of acryl. De nagel voelt heel natuurlijk aan en past perfect bij de natuurlijke nagel. Deze techniek is alleen mogelijk wanneer er nog een stukje eigen nagel aanwezig is.

Behandeling Details Prijs
Nagelbeugeltechniek per stuk 30 min. €32
Nagelbeugeltechniek per paar 30 min. €60
Orthese €27,00
HFL-mycosetest €35,00
Nagelreparatie/drukvrij leggen €10